کلاهبرداری خرید خودرو در دیوار چیست؟

منظور از کلاهبرداری خرید خودرو در دیوار استفاده از شیوه های متقلبانه مثل جعل اسناد، فریبکاری و … برای خرید و فروش خودرو در نرم افزار دیوار و سایر نرم افزارهای مشابه می باشد. به طور کلی مطابق با ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری، در صورتی که با استفاده از شیوه های متقلبانه از قبیل امیدوار کردن طرف مقابل به داشتن اختیارات واهی و … خودرویی مورد خرید و فروش قرار گرفته و از این طریق مالی میان خریدار و فروشنده رد و بدل گردد، جرم کلاهبرداری محقق خواهد شد. کلاهبرداری خرید خودرو در دیوار به عنوان یک جرم کیفری موضوع ماده 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری می باشد. علاوه بر این به موجب ماده 13 قانون جرایم رایانه ای نوع دیگر کلاهبرداری هنگامی محقق می گردد که کلاهبردار از فضای مجازی و بستر مبادلات الکترونیکی اموال متعلق به دیگران را تصاحب کرده باشد. از همین رو در ادامه نوشتار پیش رو ضمن بررسی مهمترین شرایط تحقق جرم کلاهبرداری، مجازات این جرم و شیوه رسیدگی به آن در مراجع قضایی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.    
(کلاهبرداری)
(کلاهبرداری)
 

کلاهبرداری به چه معناست؟

کلاهبرداری فروش خودرو در دیوار یکی از جرایم تعزیری است و در اصطلاح حقوقی، به معنای توسل به وسایل متقلبانه برای بردن اموال متعلق به دیگران تعریف می شود. به طور کلی دو نوع کلاهبرداری ساده و مشدد در قانون پیش بینی شده است. کلاهبرداری عادی، توسط افراد عادی ارتکاب می یابد و مجازات آن یک تا هفت سال حبس تعزیری و جزای نقدی معادل ارزش مال اخذ شده است. در صورتی که یکی از شرایط زیر وجود داشته باشد، کلاهبرداری مشدد است:
  • در صورتی که کلاهبرداری توسط مستخدمین رسمی دولتی ارتکاب یابد. منظور از مستخدمین دولتی کارکنان وزارتخانه ها، سازمان های دولتی، نیروهای مسلح و شهرداری ها می باشد.
  • در صورتی که شخصی برخلاف قانون خود را به عنوان مسئولین و مقامات دولتی معرفی کند و به این وسیله اموال متعلق به بزه دیده را تصاحب کند.
  • اگر کلاهبردار برای ارتکاب این جرم از تبلیغات رسانه ای استفاده کرده باشد، نیز یکی دیگر از شرایط تشدید مجازات کلاهبرداری فراهم می شود.
مجازات کلاهبرداری مشدد عبارت از یک تا ده سال حبس تعزیری و جزای نقدی معادل مال اخذ شده می باشد. همانطور که ملاحظه شد حتی اگر کلاهبردار، مامور دولت نباشد ولی برخلاف واقع خود را به عنوان مامور دولتی معرفی کند، مورد از موارد تشدید مجازات مرتکبین کلاهبرداری خواهد بود.  
(دیوار)
(دیوار)
 

بررسی حقوقی کلاهبرداری خرید خودرو در دیوار

امروزه با توجه به رشد و پیشرفت فناوری اطلاعات و تکنولوژی در بستر فضای مجازی و ارتباطات اینترنتی می توان نسبت به خرید و فروش خودرو و سایر اموال منقول و غیر منقول مبادرت نمود. یکی از شیوه های رایج خرید و فروش خودرو استفاده از سایت یا نرم افزار دیوار می باشد. از همین رو نیز ارتکاب کلاهبرداری های گوناگون در خرید و فروش خودرو نیز شیوه های مدرن تر و پیچیده تری پیدا کرده است. کلاهبرداری خرید خودرو در دیوار ممکن است به شیوه های گوناگونی توسط خریداران و فروشندگان خودرو ارتکاب یابد. در صورتی که بزه دیده یک کلاهبرداری فروش خودرو در دیوار قرار گرفته باشید، می بایست قوانین مربوط به کلاهبرداری را بررسی کنید و موضوع را در محاکم دادگستری مثل دادسرای عمومی و انقلاب پیگیری نمایید. در ادامه این نوشتار ضمن ارائه تعریفی قانونی از خرید و فروش خودرو به شیوه غیر حضوری، برخی از مهمترین شیوه های ارتکاب کلاهبرداری فروش خودرو در دیوار را مورد بررسی قرار خواهیم داد.  
(جرایم رایانه ای)
(جرایم رایانه ای)
 

شیوه های ارتکاب کلاهبرداری خرید خودرو در دیوار و مجازات آن

برخی از رایج ترین ترفندهای کلاهبرداری خودرو در دیوار، عبارت از موارد زیر است:
  • ارتکاب کلاهبرداری با استفاده از تبلیغات خلاف واقع؛ همانطور که اشاره شد چنانچه مرتکب جرم کلاهبرداری با استفاده از تبلیغات رسانه ای مثل تبلیغات مجازی و … استفاده نماید، مورد از موارد تشدید مجازات کلاهبرداری خواهد بود. در این شیوه مرتکب تبلیغات متقلبانه ای را در مورد خودرویی که عرضه نموده اظهار می دارد. نکته شایان توجه در خصوص تحقق کلاهبرداری این است که صرف دروغ گفتن توسط فروشنده، موجب تحقق جرم کلاهبرداری خرید خودرو در دیوار نمی گردد.
  • یکی دیگر از ترفندهای کلاهبرداری خودرو در دیوار، ممکن است با استفاده از تحریف عکس ها و اطلاعات درج شده در سایت دیوار انجام گیرد. این شیوه که معمولاً توسط کلاهبرداران حرفه ای و به صورت سازمان یافته ارتکاب می یابد، یکی از رایج ترین شیوه های ارتکاب کلاهبرداری به شمار می رود. در این روش کلاهبرداران اطلاعات غیر واقعی در مورد خودرو را در سایت دیوار وارد می کنند. سپس بدون تطبیق مشخصات پول بزه دیده را دریافت می کنند. در بسیاری از مواقع با این شیوه ها بدون این که خودرو به خریدار تحویل گردد وجه معامله را دریافت می کنند و معمولاً فرار می کنند.
  • یکی دیگر از ترفندهای کلاهبرداری خودرو در دیوار جعل در اسناد مربوط به خودرو از جمله سند مالکیت و شماره پلاک می باشد. در این روش ابتدا طرفین معامله با هم در سایت دیوار، شیپور یا سایر دامنه های مشابه آشنا می شوند و به صورت حضوری با یکدیگر ملاقات می کنند. فروشنده تقلب کار معمولاً با استفاده از شیوه هایی مانند دستکاری در شماره شاسی و موتور خودرو، جعل اسناد مربوط به مالکیت یا بیمه نامه خودرو و … خریدار را برای خرید خودرو فریب دهد.
 
(کلاهبرداری اینترنتی)
(کلاهبرداری اینترنتی)
 

شیوه رسیدگی به کلاهبرداری خرید خودرو در دیوار در مراجع کیفری

کلاهبرداری یکی از جرایم تعزیری می باشد که در صلاحیت رسیدگی توسط مراجع قضایی کیفری قرار دارد. رسیدگی اولیه نسبت به این جرم در دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان محل ارتکاب جرم به عمل می آید. ضابطین دادگستری و مقامات دادسرا مکلفند همه روزه و در هر ساعت، شکایت مربوط به کلاهبرداری را پذیرفته و مورد رسیدگی قرار دهند. تحقیقات مقدماتی در مورد جرم کلاهبرداری به دستور دادستان آغاز می گردد. در صورتی که هویت کلاهبردار در سایت دیوار معلوم باشد، بزه دیده میتواند شکایت نامه کیفری را بر علیه شخص خاصی طرح نماید. چنانچه هویت کلاهبردار معلوم نباشد مقامات دادسرا و ضابطین دادگستری می بایست برای شناسایی هویت مرتکب یا مرتکبین کلاهبرداری تحقیقات لازم را به عمل آورند. علاوه بر این به دستور دادستان یا بازپرس ممکن است دستوراتی مبنی بر انجام کارشناسی، معاینه محلی و … انجام گیرد. در صورتی که مقامات دادسرا ارتکاب جرم کلاهبرداری خرید خودرو در دیوار توسط مرتکب را احراز نمایند، ضمن صدور کیفرخواست و قرار جلب به دادرسی، پرونده را به دادگاه کیفری دو ارسال می کنند. پس از ارسال پرونده کلاهبرداری خرید خودرو به دادگاه کیفری دو، دادرس موضوع را مورد رسیدگی اولیه قرار داده و در صورت تکمیل بودن تحقیقات، دستور تعیین وقت رسیدگی را صادر می نماید. وقت رسیدگی به طرفین دعوی و وکلای آنان ابلاغ می شود. پس از تشکیل جلسه دادرسی، نخست کیفرخواست توسط دادستان یا نماینده وی قرائت می شود. سپس دادرس از متهم می خواهد چنانچه در دفاع از خود اظهاراتی دارد بیان کند. پس از اعلام ختم دادرسی دادرس می بایست به صورت فوری و نهایتاً ظرف یک هفته رای صادر کند.

نتیجه گیری

جرم کلاهبرداری خرید خودرو در دیوار به معنای استفاده از شیوه های متقلبانه در سایت دیوار و سایر سایت های مشابه، برای به دست آوردن غیر قانونی اموال متعلق به مشتریان خودرو می باشد. مرجع رسیدگی اولیه به جرم کلاهبرداری رایانه ای دادسرای عمومی و انقلاب است. در صورتی که ارتکاب جرم در این مرحله محرز گردد، پرونده به دادگاه کیفری دو ارسال می شود. مجازات جرم کلاهبرداری رایانه ای عبارت از حبس تعزیری از یک تا ده سال می باشد. علاوه بر تکلیف مرتکب به جبران خسارات بزه دیده، وی باید معادل مال اخذ شده را به عنوان جزای نقدی به صندوق دادگستری بپردازد.